Dichter en taalvirtuoos Driek van Wissen, die in 2010 overleed, woonde jarenlang in de Zeeheldenbuurt. Zijn vierregelige gedicht Eendjes verdient een mooi plekje in de wijk, in of nabij de vijver bij het Van Brakelplein. Kunstenaar Nadeschda Broere maakt op verzoek van Stichting Straatpoëzie Groningen een passend ontwerp. Steun onze crowdfundingsactie!

Update: het benodigde bedrag is imgezameld. Deze actie is beëindigd.

Locatie: Van Brakelplein
Dichter: Driek van Wissen
Titel: Eendjes
Geplaatst: planning: 2022

Wie was Driek van Wissen?
Driek van Wissen (1943-2010) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de universiteit in Groningen. In de jaren zeventig debuteerde hij als dichter twee keer: eerst met een sonnettenbundel samen met Jean Pierre Rawie, daarna op eigen kracht met de bundel ‘Het mooiste meisje van de klas’ (1978). Zijn hele leven lang zou hij vormvaste, toegankelijke gedichten schrijven, zoals sonnetten, snelsonnetten, ollebollekes en limericks. Voor zijn gehele oeuvre op het gebied van het light verse kreeg de dichter in 1987 de Kees Stipprijs van het tijdschrift De Tweede Ronde.  Op radio en tv trad hij, getooid met vlinderdas, regelmatig op als taaldeskundige, -criticus en -virtuoos. In 2005 werd van Wissen gekozen tot de tweede Dichter des Vaderlands. Van Wissen overleed op 21 mei 2010 tijdens een vakantie in Istanbul.

Het gedicht
Van Wissen was een zeer productief dichter en schreef ook veel kwatrijnen. Een goed voorbeeld hiervan is het gedicht Eendjes.

Wij voeren vaak de eendjes met z’n tweetjes
Met bikkelharde opgespaarde sneetjes.
Het is soms maar een kruimeltje per eend,
Maar toch helpen ook hier de kleine beetjes.

(Tegenwoordig is er discussie of het kwaad kan om eenden brood te voeren. Volgens de Vogelbescherming kan het, maar met mate.)

Straatgedicht
Stichting Straatpoëzie is een actie gestart om het gedicht Eendjes van Driek van Wissen te plaatsen aan het Van Brakelplein in Groningen. Nadeschda Broere maakt hiervoor het ontwerp. We zijn in overleg met de gemeente en de buurt over de definitieve vorm en het definitieve ontwerp.

Crowdfunding
Als onafhankelijke stichting willen we het straatgedicht van Driek van Wissen realiseren door middel van crowdfunding. Oftewel: met giften en donaties van iedereen die de poëzie in Groningen een warm hart toedraagt. Ook jouw gift, hoe bescheiden ook, is welkom! Dankzij onze ANBI-status zijn giften fiscaal aftrekbaar, zie ook onze pagina Steun ons.

Het streefbedrag is 5.000 euro. Dit bedrag hebben we nodig voor het ontwerp, de productie en de plaatsing van het kunstwerk, en voor de gemeentelijke vergunning(en). Als er wat overblijft, gaat dat in de pot voor de volgende inzameling. Het streven is het gedicht in 2022 te plaatsen.

Steun kunstwerk Driek op Van Brakelplein
Streefbedrag: € 5.000
Eindbedrag: € 5.384,37

Wil jij meer poëzie op straat in de gemeente Groningen? Je kunt het mede mogelijk maken met een donatie. Maak je bedrag over op rekening NL38 INGB 0009 1392 58 van Stichting Straatpoëzie Groningen, onder vermelding van ‘Straatgedicht’.

Bedankt voor je bijdrage!