Flessen voor Driek


Wie dit kwartaal zijn statiegeldflessen inlevert bij de Coop aan de Paterswoldseweg in de stad, kan ervoor kiezen het retourbedrag te schenken aan Stichting Straatpoëzie Groningen. We voegen de donaties toe aan onze inzamelingsactie voor een gedicht van Driek van Wissen op het Van Brakelplein.

Hoe het werkt? Zoek alle lege statiegeldflessen in huis bij elkaar en ga ermee naar supermarkt Coop Lubbers aan de Paterswoldseweg 68-70. Lever ze in en kies voor de knop Doneer. Daarmee schenk je het statiegeld aan onze actie. Coop gaat het eindbedrag vervolgens verdubbelen. De actie loopt tot en met 31 december 2021.

Voormalig Dichter des Vaderlands Driek van Wissen (1943-2010) was een zeer actief plezierdichter en een graag gezien figuur in de stad Groningen. Het laatste deel van zijn leven woonde hij in de Zeeheldenbuurt. De klassieke vijver bij het Van Brakelplein heeft hem wellicht geïnspireerd tot zijn kwatrijn over eendjes.

Wij voeren vaak de eendjes met z’n tweetjes
Met bikkelharde opgespaarde sneetjes.
Het is soms maar een kruimeltje per eend,
Maar toch helpen ook hier de kleine beetjes.

Sinds de zomer zamelen we geld in om dit gedicht in een kunstwerk te realiseren in of nabij de vijver aan het Van Brakelplein. Met de gemeente zijn we in gesprek over het ontwerp. We verwachten hiervoor een bedrag van € 5.000 nodig te hebben. Kijk op onze pagina over de inzamelingsactie naar de actuele tussenstand (dit is nog exclusief de opbrengst van de statiegeldactie). Je kunt daar ook een donatie doen.

We bedanken Coop voor het aanbieden van deze mogelijkheid en we hopen dat de bewoners van de Zeeheldenbuurt hun hart voor poëzie laten spreken.