Categorieën
Geen categorie

Straatgedicht Jan Goeverneur in Goeverneurstraat geplaatst

Het bestuur van Stichting Straatpoëzie Groningen bij het eerste gedicht. Van links naar rechts: John Brouwer, Anton Scheepstra en Douwe van der Bijl.

Stichting Straatpoëzie Groningen heeft haar eerste straatgedicht gerealiseerd! Vanaf 15 januari vind je op de hoek van de Goeverneurstraat en de Meeuwerderweg het gedicht ‘De oude vrijer’ van schrijver, dichter en vertaler J.J.A. Goeverneur (1809-1889). Het gedicht is uitgesneden uit een plaat cortenstaal, dat bevestigd is aan een raamkozijn van supermarkt Coop. Vanwege de coronamaatregelen is een officiële onthulling nu niet mogelijk. Later dit jaar zal dit alsnog gebeuren.

Categorieën
Geen categorie

Financiering voor straatgedicht Goeverneur rond

De inzamelingsactie van Stichting Straatpoëzie Groningen voor het plaatsen van een gedicht van J.J.A. Goeverneur in de Jan Goeverneurstraat in Groningen is geslaagd. Dankzij donaties van particulieren en toezeggingen van Stichting De Komeet en Buurtoverleg Oosterpoort is het streefbedrag van € 1.500 behaald. De planning is het gedicht eind november op het hoekpand van supermarkt Coop aan te brengen. De stichting bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd. Als er geld overblijft, wordt dat in de pot gestort voor de volgende inzamelingsactie.

Categorieën
J.J.A. Goeverneur - De oude vrijer

Inzameling voor gedicht Goeverneur al bijna op de helft

goeverneur
Help mee dit gedicht te plaatsen in de Goeverneurstraat!
De inzamelingsactie voor het plaatsen van een gedicht van J.J.A. Goeverneur in de Goeverneurstraat heeft in twee weken al ruim 700 euro opgebracht. Het streefbedrag is 1500 euro. Voorzitter Douwe van der Bijl van Stichting Straatpoëzie Groningen is tevreden over deze tussenstand. “Het is mooi om te zien dat zo veel mensen enthousiast zijn. We hopen ook het resterende bedrag in te zamelen. In Groningen hóórt een gedicht van Goeverneur!”

Stichting Straatpoëzie Groningen zet zich in voor het plaatsen van een gedicht van Goeverneur in de naar hem vernoemde straat in de Oosterpoortwijk in Groningen. Het gedicht ‘De oude vrijer’ moet worden aangebracht op de hoek van de Goeverneurstraat en de Meeuwerderweg, op het pand van supermarkt Coop. De letters van het gedicht worden gefreesd uit een plaat condensstaal. Het ontwerp is van Ruurd de Boer. Kijk hier voor meer informatie en de mogelijkheid tot doneren.

Categorieën
Groningen

H.N. Werkman herdacht met tijdelijk gedicht op Glaudé-pand

In maart 2020 plaatste Stichting Straatpoëzie Groningen tijdelijk het gedicht ‘Streiten ist ziellos’ van H.N. Werkman in de etalage van het pand waar fietsenmaker Glaudé gevestigd was, aan de Hereweg. Werkman en Glaudé hadden een bijzondere band.

Op 10 april 1945, enkele dagen voor de bevrijding van zijn woonstad Groningen, werd dichter, beeldend kunstenaar en drukker H.N. Werkman samen met negen andere mannen door de Duitsers gefusilleerd in de bossen van Bakkeveen. De laatste dagen van zijn leven had hij doorgebracht in een cel, samen met de fietsenmaker Eelke Glaudé. Jaren na de oorlog zette deze fietsenmaker de herinneringen aan die laatste dagen met Werkman op papier.

Bij Uitgeverij Passage is hierover het boek Twee vogels in één beklemmende kooi van Eelke Glaudé verschenen.

In juni 2020 opende in het Groninger Museum een tentoonstelling over 75 jaar bevrijding. De tentoonstelling is nog te zien tot 27 september 2020.