Poëzievitrine aan Provinciehuis onthuld met gedicht van Kasper Peters


Het gedicht ‘Handleiding’ van Kasper Peters is het komende jaar te zien op de zijgevel van het provinciehuis. In een speciaal daarvoor gemaakte ‘Poëzievitrine’ aan de Turfsingel heeft de provincie expositieruimte gecreëerd voor straatpoëzie van dichters uit Groningen. De Poëzievitrine werd vandaag onthuld door cultuurgedeputeerde Mirjam Wulfse en Douwe van der Bijl van Stichting Straatpoëzie Groningen.

Poëzievitrine
De Poëzievitrine is een initiatief van de provincie en Stichting Straatpoëzie Groningen. Dit is een etalage aan de zijgevel van het provinciehuis, aan de Turfsingel, waarin voortaan een geïllustreerd gedicht te zien zal zijn. De Poëzievitrine is goed te zien voor mensen die op de bus staan te wachten aan de Turfsingel of vanaf de bushalte de binnenstad in lopen.

Gedicht
Het eerste gedicht in de Poëzievitrine is getiteld ‘Handleiding’. Het gedicht is geschreven door Kasper Peters, voormalig stadsdichter van Groningen. De afbeelding in de vitrine is van illustrator Anne Cesar van Wieren, die onder andere voor NRC Handelsblad en Trouw werkt. Peters en Van Wieren werkten eerder samen aan de dichtbundel Vogelzwemvliegvis (2018) en Kapitein in hangmat (2022).

De Poëzievitrine aan de Turfsingel, met het gedicht ‘Handleiding’ van Kasper Peters en de illustratie van Anne Cesar van Wieren. Foto: Stichting Straatpoëzie Groningen.
Gedeputeerde Mirjam Wulfse benadrukte het belang van poëzie in de openbare ruimte.
Kasper Peeters draagt het gedicht voor.