Locatie: Van Brakelplein
Titel: Eendjes
Dichter: Driek van Wissen
Gerealiseerd: planning: mei 2023

Wij voeren vaak de eendjes met z’n tweetjes
Met bikkelharde opgespaarde sneetjes.
Het is soms maar een kruimeltje per eend,
Maar toch helpen ook hier de kleine beetjes.

Driek van Wissen
Driek van Wissen (1943-2010) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de universiteit in Groningen. In de jaren zeventig debuteerde hij als dichter twee keer: eerst met een sonnettenbundel samen met Jean Pierre Rawie, daarna op eigen kracht met de bundel ‘Het mooiste meisje van de klas’ (1978). Zijn hele leven lang zou hij vormvaste, toegankelijke gedichten schrijven, zoals sonnetten, snelsonnetten, ollebollekes en limericks. Voor zijn gehele oeuvre op het gebied van het light verse kreeg de dichter in 1987 de Kees Stipprijs van het tijdschrift De Tweede Ronde.  Op radio en tv trad hij, getooid met vlinderdas, regelmatig op als taaldeskundige, -criticus en -virtuoos. In 2005 werd van Wissen gekozen tot de tweede Dichter des Vaderlands. Van Wissen overleed op 21 mei 2010 tijdens een vakantie in Istanbul.

Straatgedicht
Het straatgedicht is in mei 2023 tot stand gekomen dankzij een crowdfundingsactie van de Stichting Straatpoëzie Groningen. Deze stichting zet zich in voor meer gedichten in de openbare ruimte van de gemeente Groningen. Maar liefst 126 poëzieliefhebbers in de stad en daarbuiten hebben gul gedoneerd. Bij supermarkt Coop Lubbers aan de Paterswoldseweg konden klanten drie maanden lang hun statiegeld doneren. Ook een benefietmiddag in café Wolthoorn & Co heeft de kas flink gespekt. In totaal heeft de crowdfunding een bedrag opgeleverd van € 5.384,37. De gemeente Groningen zorgde voor plaatsing van het bankje en verzorgt het onderhoud. We bedanken iedereen die zich op welke wijze dan ook sterk heeft gemaakt voor de realisering van het straatgedicht.

(Tegenwoordig is er discussie of het kwaad kan om eenden brood te voeren. Volgens de Vogelbescherming kan het, maar met mate.)